Wielewaalstraat 39b  010-3074612
Tandprothetische Praktijk Charlois

De kosten van een kunstgebit

TPP Charlois krijgt veel vragen over de kosten van het kunstgebit. Daarom leggen wij middels een Q&A uit hoe het precies in elkaar zit.

Wat wordt verstaan onder volledige prothese?

Een volledige prothese is een volledig kunstgebit er staan dus GEEN eigen tanden meer in kaak/kaken waar het kunstgebit wordt geplaatst. Er zijn verschillende varianten van een volledige prothese: een volledig kunstgebit, een kunstgebit alleen in de boven- of onderkaak, of een implantaatgedragen prothese (klikgebit).

Welk deel van de kosten wordt vergoed door de zorgverzekering?

De volledige prothese (kunstgebit) wordt voor 75% uit de basisverzekering vergoed. De overige 25% moet u zelf betalen. Het gedeelte wat u zelf moet betalen wordt ook wel de eigen bijdrage genoemd.

Daarnaast is er het eigen risico, wat voor 2022 wettelijk is vastgesteld op 385 euro. Een eigen risico is het deel van de kosten dat een verzekeraar niet vergoedt en dus voor eigen rekening van de verzekerde blijft. Omdat de volledige prothese (kunstgebit) onder de basisverzekering valt wordt u eigen risico aangesproken.

Wat als mijn verzekeraar niet boven €1.100 vergoed?

Dit betekent dat de techniekkosten en de behandelkosten samen niet hoger mogen zijn dan 1.100 euro. Komt het wel boven de 1.100 euro dan betaalt u het verschil zelf.

Wie kan een kunstgebit voor mij maken?

Behandelaren die zelfstandig een prothese mogen aanmeten zijn de tandarts, of een tandprotheticus. Er zijn wel wat verschillen tussen deze twee partijen:

  • Een tandprotheticus maakt de prothese zelf. Een tandarts maakt de prothese niet zelf, maar koopt deze in bij een tandtechnisch laboratorium.
  • Bij de behandeling of het aanmeten van een kunstgebit moet een onderscheid worden gemaakt in techniekkosten en behandelkosten. De tandarts krijgt altijd 100% van de behandelkosten, dit is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). De tandprotheticus krijgt 80 tot 100% van de behandelkosten, afhankelijk van het contract met de zorgverzekeraar.
  • Een tandarts heeft bijna nooit een contract met de zorgverzekeraar (ongecontracteerde zorg). Een tandprotheticus heeft bijna altijd een contract met de zorgverzekeraar (gecontracteerde zorg). Daarnaast betekent het contract met de zorgverzekeraar dat u nooit te veel betaalt voor uw kunstgebit.